Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Úspěch jako droga. Hvězda Spiegelu chtěla zářit věčně, tak v článcích lhala

  16:30
Německým renomovaným magazínem Der Spiegel otřásá bezprecedentní skandál. Hvězdný třiatřicetiletý redaktor Claas Relotius se přiznal, že si „ve velkém“ vymýšlel a manipuloval rozhovory i příběhy reportáží. Podle svých slov tak činil pod tlakem vlastního úspěchu, aby nepřestal dodávat výborné texty.

Obálka časopisu Spiegel | foto: AP

Relotius tvrdí, že jeho jednání zapříčinil strach ze selhání. Čím uspěšnějším se stával, tím víc na sebe tlačil, aby nepřestal mít vynikající výsledky, uvedl týdeník Der Spiegel ve vysvětlujícím prohlášení

„Byl pod tlakem opakovat své úspěchy a vyhrát další cenu. Zjevně věřil, že to dokáže pouze prostřednictvím smyšlenek,“ dodal magazín s tím, že byl pochopitelně hrdý na ohlas Relotiusových článků a jejich oceňování. Doplnil ale, že nikdy svému redaktorovi nedal najevo, že očekávání zaměstnavatele uspokojí jen mimořádnými texty. 

Magazín zároveň poznamenal, že je třeba se zamyslet nad množstvím novinářských cen, které podněcují ctižádost v ne vždy zdravé podobě. 

Vnitřní teror

Relotius řekl nadřízeným, že je duševně nemocný, informoval deník Süddeutsche Zeitung. Podle něj mladý muž vyvolal u svých otřesených kolegů i soucit. Člen vedení redakce Der Spiegel Dirk Kurbjuweit naznačil, že Relotius musel prožívat „vnitřní teror“. Přijímal jedno ocenění za druhým, poslouchal pochvalné řeči a přitom věděl, že si to nezaslouží. Kurbjuweit vidí v Relotiusovi člověka v „absolutně politováníhodném stavu“. 

Jack Rozparovač je výmyslem opilého novináře, tvrdí britský kriminalista

Süddeutsche Zeitung zdůraznil, že Relotius v pouhých 33 letech dosáhl více než mnozí novináři za celou svou kariéru. „Zneužil svůj talent,“ okomentoval případ na Twitteru německý deník Die Welt, který také uveřejňoval Relotiusovy texty. 

Fabulující redaktor v neděli vyklidil svou kancelář a v pondělí rozvázal pracovní poměr. Podle BBC řekl, že lituje svých činů a hluboce se stydí. Der Spiegel připustil, že jde o „dno“ jeho 70letých dějin, a čtenářům se omluvil. 

Rychlý vzestup i pád

Relotius zpočátku pro Spiegel psal jako novinář na volné noze, zhruba rok a půl pak byl řádným zaměstnancem časopisu. V tištěné a internetové verzi periodikum zveřejnilo od roku 2011 na 60 Relotiových textů. 

Zpravodajský týdeník odhalil podvody díky interním upozorněním a vlastním rešerším. První podezření se podle magazínu objevila po publikování článku o domobraně v Arizoně v listopadu tohoto roku. Jeho kolega, který se podílel na rešerších k příběhu, pojal podezření a vyjádřil znepokojení. Podařilo se mu shromáždit materiál usvědčující kolegu z manipulací. 

Novinář dostal padáka za vymyšlené dítě Yahoo

Relotius nejprve pochybení popíral, ale nakonec přiznal, že si vymyslel mnoho pasáží nejen v dané reportáži, ale také v mnoha jiných textech. Nikdy se také nesetkal s mnoha osobami, které citoval ve svých příbězích. Nakonec se přiznal, že si vymýšlel celé příběhy nebo překrucoval fakta. Přinejmenším částečně tak zfalšoval nejméně 14 článků. 

Fabulace obsahují mimo jiné Relotiusovy články o jemenském vězni na americké vojenské základně Guantanamo, o unesených iráckých dětech „převychovaných“ Islámským státem a o hráči amerického fotbalu Colinu Kaepernickovi. 

Magazín uvedl, že redaktor porušil dávné hodnoty periodika. Nyní se stále vyšetřuje, jak často a jakým způsobem. 

Podváděl Relotius sám a jen ve Spiegelu?

Relotius se veřejně k obviněním nevyjádřil. Ve středu se ale na twitteru objevil údajný profil redaktora. „Fleischauer mi pomáhal,“ odkazuje jeden příspěvek zjevně na sloupkaře Spiegelu Jana Fleischauera. 

V minulosti Relotius pracoval pro mnoho dalších vysoce respektovaných médií. Publikoval i v německé tiskové agentuře DPA, v německém deníku Financial Times Deutschland, na serveru týdeníku Zeit, v magazínu deníku Süddeutsche Zeitung, v nedělníku Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung i ve švýcarském nedělníku Neue Zürcher Zeitung am Sonntag. 

Turecký reportér si vymyslel citát o Erdoganovi, že zase dělá Turecko velikým

Relotius obdržel zejména v Německu mnoho mediálních ocenění. Americká televize CNN ho dokonce v roce 2014 prohlásila novinářem roku. 

I letos dostal německou cenu pro nejlepší reportáž roku - za příběh o syrském chlapci, který se domnívá, že spoluzavinil rozpoutání občanské války ve své zemi. Porota ocenila text „bezpříkladné lehkosti, obsažnosti a závažnosti, který nikdy nenechává na pochybách, o jaké zdroje se opírá“. Ve skutečnosti jsou i v tomto případě všechny zdroje nejasné. Mnohé je možná vymyšlené - citace, místa i osoby, připouští Der Spiegel. 

Kdo hlídá hlídací psy demokracie?

Der Spiegel sehrál v poválečných dekádách nezastupitelnou roli hlavního „hlídacího psa“ rodící se západoněmecké demokracie. Týdeník proslul investigativní činností, která spustila řadu politických afér, a bojem za svobodu tisku. Nyní patří k největším evropským zpravodajským týdeníkům. 

Magazín a on-line portál se sídlem v severoněmeckém Hamburku nabízí část obsahu i v angličtině, aby oslovil širší publikum. Přesto se ani jemu nevyhnuly ekonomické problémy, kterým čelí noviny celosvětově. Nyní prodává přibližně 725 000 výtisků za měsíc a na webu jej čte přes 6,5 milionu lidí. 

CNN připomněla obdobné skandály ve Spojených státech. V roce 2003 například odhalil prestižní deník The New York Times, že jeho vycházející redaktorská hvězda Jayson Blair si vymyslela část svých článků a vykradla materiály jiných médií. Kauza skončila odchodem Blaira i dvou editorů. 

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Doba míru je pryč, říká poradce premiéra Pojar

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Co mírová konference v Čapím hnízdě, napadla Černochová Babišovu kritiku

30. dubna 2024  17:30

Ministryně obrany Jana Černochová ostře reagovala na kritiku české muniční iniciativy pro Ukrajinu...

Opilý řidič kličkoval Brandýsem. Čtyři tisíce pro každého, uplácel pak policisty

30. dubna 2024  17:03

V druhé polovině dubna zastavila policejní hlídka kličkující a pomalu jedoucí auto. Cizinec, který...

Došla na Majálesu voda? Odmítáme to, říká pořadatel. GIBS prověřuje zásah

30. dubna 2024  13:56,  aktualizováno  16:57

Na sobotním festivalu Majáles v pražských Letňanech nebyl problém pouze s vracením peněz za zálohy...

Masivní sucho je zpět, hrozí požár jako v Českém Švýcarsku, říká klimatolog

30. dubna 2024  16:53

Podcast V den pálení čarodějnic Český hydrometeorologický ústav varuje před vysokým rizikem šíření požárů,...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...